Gastblog: Orange Is The New Black

orangeisthenewblackOmdat er ontzettend veel verschillende televisieseries zijn, en we natuurlijk niet alles zelf kunnen kijken, zullen we de komende tijd ook de nodige gastbijdrages verwelkomen. Deze bijdrage is van Inge Ramlal, die schrijft voor CultureInMotion en haar kijk geeft op de netflix-serie Orange Is The New Black. Een komisch drama met in de hoofdrollen onder andere Taylor Schilling, Jason Biggs en Laura Prepon.

Nu ik het hele eerste seizoen van de serie Orange Is The New Black heb gezien, wordt het tijd om deze serie eens aan te raden. Deze drama/komedie serie kijkt weg als een sitcom van twintig minuten. En dat is een goed teken, want elke aflevering duurt bijna een uur.

Waar gaat Orange Is The New Black over
De serie vertelt het verhaal van Piper Chapman (Taylor Schilling). Een intelligente, zelfstandige en wereldwijze vrouw. Ze is in het heden gesetteld met journalist Larry (Jason Biggs) en hebben samen een perfect gezapig leventje. Totdat Piper onverwachts veroordeeld wordt wegens medeplichtigheid aan drugssmokkel. Dit vloeit voort uit een losbandige lesbische affaire met een dame uit de drugswereld. Piper’s leven wordt uiteraard behoorlijk overhoop gehaald als ze voor een jaar de bak in moet. Vooral omdat het even duurt voordat ze door heeft wat de regels zijn in de gevangenis.

Na het zien van de pilot was ik niet meteen verkocht. Het verhaal ontwikkelde zich vrij snel dus dat was niet het probleem. Ik moest even wennen aan het ‘soap-gevoel’ van deze serie, denk ik. Het voelde als een echte meidenserie. Na het kijken van meer afleveringen werd dat gevoel steeds minder. Overigens laat je niet enthousiasmeren (of juist afschrikken) door het vele bloot in de pilot. Volgens mij hebben ze al het bloot van de hele serie in de eerste  aflevering gestopt.

Waarom moet je de serie gaan kijken
Wat leuk is aan Orange Is The New Black dat in elke aflevering (behalve de eerste) een gevangene wordt uitgelicht. De Russische Red die de keuken met ijzeren greep regeert. Miss Claudette die zich afzijdig houdt en nergens meer in gelooft. De godsdienst freak Pennsatucky. Dit maakt het een zeer afwisselend  geheel. En het is een leuk gegeven omdat het verduidelijkt waarom die mensen zijn zoals ze zijn.

De serie bevat genoeg humor en spitsvondige dialogen. Het tempo van de serie gaat in sneltreinvaart. Ook voelt het allemaal “echt”. Ik kan mij goed voorstellen dat als ik in de bak zou belanden, mij net zo zou gedragen als Piper. En dan nog een laatste pluspunt: de lesbische drugsdame wordt gespeeld door Laura Prepon van That ‘70s show. Misschien niet voor iedereen een pluspunt, maar ik vind haar echt een leuke en stoere actrice.

Het tweede seizoen van Orange Is The New Black zal in 2014 verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.