Gastblog: Agents of S.H.I.E.L.D.

agentsOmdat er ontzettend veel verschillende televisieseries zijn, en we natuurlijk niet alles zelf kunnen kijken, zullen we de komende tijd ook de nodige gastbijdrages verwelkomen. Deze bijdrage is van Jessica Dillema, die schrijft voor MijnSerie.nl en haar kijk geeft op het Marvel drama ‘Agents of S.H.I.E.L.D.’. Een spannend, maar ook komische dramaserie met in de hoofdrollen onder andere Clark Gregg, Ming-Na Wen en Chloe Bennet.

Ben je gek op films als Iron Man, Captain America, Thor en The Avengers? Dan weet je vast ook wel wat al die films met elkaar gemeen hebben; ze zijn allen gebaseerd op de verhalen uit het Marvel universum. Ongetwijfeld ben je dan ook al bekend met de organisatie S.H.I.E.L.D. (Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division) die zo nu en dan eens in de films tevoorschijn kwam en in The Avengers zelfs een nog grotere rol speelde. Agents of S.H.I.E.L.D. speelt zich dan ook af na de gebeurtenissen in The Avengers. De serie ging op 24 september in première in Amerika en Canada en ging in 2013 ook in première in Engeland, Australië en Zweden. Vanaf 5 januari 2014 zal de serie ook te zien zijn in Nederland, op Veronica.

Als je geen Marvel bent, of misschien niet eens weet wat Marvel is, kun je je afvragen of het nut heeft om de serie te gaan kijken. Ja, het heeft nut om te gaan kijken. Hoewel er natuurlijk referenties zijn naar de films, staat de serie voornamelijk op zichzelf. De personages zijn, op agent Phil Coulson na, allemaal nieuw voor ons als kijker. In de films kijk je natuurlijk vooral naar de superhelden, maar in Agents of S.H.I.E.L.D. kijk je naar de organisatie die alles in goede banen leidt. Ikzelf was bang om de aflevering ‘The Well’ te kijken, omdat aangekondigd was dat deze aflevering verder zou gaan met de gevolgen uit de film Thor: The Dark World, die op dat moment net in de bioscopen draaide. Echter heb ik die aflevering voor niks zo lang laten liggen, want het geeft geen belangrijke zaken weg over de film. De aflevering gaat voornamelijk in op een ander verhaal in de Noorse mythologie.

Agent Phil Coulson (Clark Gregg) mag in de serie zelf een team samenstellen. Dit team bestaat uiteindelijk uit solist Grant Ward (Brett Dalton), Melinda May a.k.a. The Cavalry (Ming-Na Wen, ER), superduo Leo Fitz (Iain De Caestecker) en Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge), en computergenie Skye (Chloe Bennet, Nashville). Hoewel dit niet het meest perfect samenwerkende team is, is het wel een team waarvan je weet dat ze naar elkaar toe zullen groeien en uiteindelijk een beter team zullen zijn dan iemand ooit had kunnen verwachten. Behalve Coulson dan, die heeft natuurlijk niet voor niks deze personen gekozen voor zijn team. De afleveringen vertellen elk een eigen verhaal, bijvoorbeeld dat S.H.I.E.L.D. een voorwerp ontdekt dat niet van deze aarde is en dit probeert te onderscheppen voordat anderen het vinden, maar ondertussen loopt er ook een grotere verhaallijn door alle afleveringen heen. Meerdere zelfs, namelijk het mysterie rondom waarom Coulson leeft, het mysterie rondom Skye en het mysterie rondom de grote organisatie die S.H.I.E.L.D. moet stoppen.

De meningen zijn verdeeld over de serie. Veel mensen zijn blij met de serie, maar ook een aantal Marvel fans vinden de serie enorm tegenvallen. Ikzelf denk dat je ook realistisch moet zijn. Voor de films is natuurlijk een veel groter budget beschikbaar. Zo was voor Iron Man 3 een budget beschikbaar van 200 miljoen dollar en voor de pilot aflevering van Agents of S.H.I.E.L.D. naar verluid ongeveer 14 miljoen. En over het algemeen is het budget van pilot afleveringen hoger dan voor de resterende afleveringen.

Ikzelf vond de eerste aflevering ijzersterk en enorm grappig, schrijver Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer) wist dit ook altijd goed neer te zetten in de films en ook in Agents of S.H.I.E.L.D. is humor weer een belangrijk onderdeel voor mij dat hij goed weet te gebruiken. Hoewel er daarna een paar afleveringen volgen die minder sterk zijn, worden de afleveringen vervolgens met de aflevering beter. De personages worden gespeeld door sterke acteurs met het duo FitzSimmons als mijn favoriet. Dit duo zorgt voor zowel grappige scènes als ook scènes waardoor je emotioneel wordt geraakt. Ik zal deze serie gewoon blijven volgen, ik ben tenslotte een groot Marvel fan, en ben blij dat ze in oktober te horen kregen dat ze een compleet seizoen van 22 afleveringen mochten maken waardoor ze in Amerika vanaf 7 januari alweer verder gaan met nieuwe afleveringen.

Over Mijnserie – MijnSerie.nl is de grootste Nederlandse website over series. Op MijnSerie.nl kunnen bezoekers het laatste nieuws en informatie vinden over series in de vorm van recensies, kijkcijfers, uitzenddata, informatie over de acteurs, nieuwe trailers en de beoordeling van andere bezoekers. Wie regelmatig (meerdere) series volgt, kan bijhouden welke afleveringen hij of zij heeft gekeken. Door vrienden te worden met andere leden van de site kunnen ook kijkervaringen worden gedeeld en nieuwe series worden getipt. Inmiddels hebben meer dan 20.000 personen een profiel op MijnSerie.nl, heeft MijnSerie ook een Engelstalige website (MySeries.tv) en bestaat het recensententeam uit wel bijna 40 vrijwilligers.

One thought on “Gastblog: Agents of S.H.I.E.L.D.

  1. Pingback: Mijn eerste indruk van Agent Carter • Reviews & Roses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.