Review Supernatural: Halt & Catch Fire

Supernatural5In de loop der jaren hebben we heel veel verschillende spoken voorbij zien komen bij Supernatural. Meestal werken ze volgens een vast patroon, maar zouden ze ook bezit kunnen nemen van ons internet en zo mensen van wie ze af willen vermoorden? Nou, ja … dat kan blijkbaar. 

Let op! Deze review bevat spoilers!

Ok, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Halt & Catch Fire was misschien wel de zwakste aflevering van seizoen 10. Het idee voor het verhaal was op zich leuk: een geest die mensen vermoordt via internet. Vooral in deze tijd waarin we meer dan ooit doen met het internet en computers had dit een behoorlijk creepy verhaal kunnen worden, maar helaas. Het kwam allemaal wat vreemd en zelfs lichtelijk bizar (zelfs voor Supernatural-begrippen) over en bij sommige moorden had ik meer het idee dat ik aan het kijken was naar een nieuwe Final Destination of I Know What You Did Last Summer dan een nieuwe aflevering van mijn favoriete serie, die de afgelopen afleveringen juist zoveel goede en sterke verhalen had. Ik moet wel zeggen dat niet alles aan Halt & Catch Fire zwak was, want de aflevering had ook zeker zijn goede momenten. Het was alleen niet niet het niveau wat we gewend zijn van de afgelopen afleveringen en het haalt zeker niet het niveau van About a Boy van vorige week.

Supernatural3Waar er vorige week nog moeite werd gedaan om ons te laten geven om de personages die we nog niet kenden, werd er deze week nauwelijks iets gedaan om ze ook maar enigszins sympathiek te maken. Dat ze allemaal een voor een omgebracht werden deed me dan ook eigenlijk niet zoveel. Ook het ongeluk dat leidt naar het feit dat Andrew een geest wordt met wraak gevoelens was behoorlijk over de top. Alle vier de studenten in de auto kijken op hetzelfde moment naar hun social media-apps, inclusief de chauffeur. Zelfs al weet je niet welke serie je kijkt, iedereen weet dat dit waarschijnlijk wel gaat leiden tot een ongeluk. Het voelde allemaal nogal gemaakt aan en had net zo goed een reclame kunnen zijn van Sire om ons te waarschuwen om niet met je telefoon te spelen en te rijden. Iedereen is tegenwoordig gefocust op social media en internet, maar de studenten in deze aflevering waren daarin wel heel erg. Ik geloof niet dat er veel mensen zó gefocust zijn op hun telefoon tijdens het rijden. Maar goed, Andrew gaat dood tijdens de crash en gaat achter zijn vier ‘moordenaars’ aan via het internet. Geheel in I Know What You Did Last Summer-stijl worden ze één voor één slachtoffer van hun elektronische apparaten: een wordt het ravijn ingereden door zijn eigen auto met GPS, bij de ander wordt de muziek zo hard gezet dat zijn ingewanden het begeven en de derde wordt (op een ietwat belachelijke manier) gewurgd door de stekker van haar laptop. Overigens … de meeste laptops hebben een batterij en het eruit trekken van een stekker helpt dan meestal niet om de laptop echt te zetten, maar dat terzijde.

Gelukkig had de aflevering ook nog wel zijn goede momenten. We zagen de Winchesters eindelijk weer eens jagen zoals we ze zagen in de eerste twee seizoenen, inclusief iets zouten en verbranden om van een geest af te komen. De hele aflevering had dan ook een beetje iets nostalgisch en menig fan heeft ongetwijfeld even teruggedacht aan zo’n 10 jaar geleden. Het idee dat deze geest echter niet vasthield aan iets voor hem belangrijks, maar aan het internet was op zich een goede twist om ervoor te zorgen dat Sam en Dean toch nog enige moeite moeten doen om van deze geest af te komen. Een normale geest is intussen appeltje eitje voor ze en dan hadden we misschien een aflevering van 15 minuten gehad, iets wat we ook niet willen.

Supernatural4De andere goede momenten kwamen van de momenten waarop we Sam en Dean echt broers zien zijn. Had ik al eens gezegd hoe fijn het is dat ze weer op dezelfde golflengte zitten? In Halt & Catch Fire speelt de Mark of Cain opnieuw niet echt een grote rol, maar hebben Sam en Dean het er wel af en toe over. Het is ook goed om te zien dat Sam en Dean voor de verandering eens open met elkaar zijn in plaats van alles maar verborgen te houden voor de ander. Na 9 seizoenen Supernatural weten we (en zij waarschijnlijk ook wel) dat dingen voor elkaar verzwijgen nooit uitdraait op iets goeds. Na een gesprek met Delilah (de vierde, overlevende student) realiseert Dean dat zijn versie van rust en vrede het redden van mensen en het jagen op dingen is. Hij laat Sam dan ook later weten dat hij klaar is met het zoeken naar een remedie voor de Mark of Cain – iets wat heel erg Dean is, laten we eerlijk zijn – en gewoon wil doen wat hij het beste doet: “saving people, hunting things. The family business”. A.k.a. de tagline van Supernatural. Dean wil er tegen vechten zolang nodig, maar wanneer alles gedaan en gezegd is wil hij strijdend ten onder gaan. Je ziet Sam’s hart op dat moment breken, maar ergens lijkt hij het ook wel te begrijpen.

Kortom, Halt & Catch Fire haalt bij lange na niet het niveau van de eerdere afleveringen van het tiende seizoen van Supernatural en het laat me dan ook met gemengde gevoelens achter. Er waren goede momenten, maar de hoofdlijn van dit verhaal was toch vooral teleurstellend. Ik heb mijn hoop daarom gevestigd op een veel betere volgende aflevering en na het zien van de trailer ben ik er van overtuigd dat we volgende week deze aflevering allemaal al weer zijn vergeten en opnieuw een sterke, goede aflevering van Supernatural hebben. Zoals we gewend zijn.

Lees ook: Review Supernatural: About a Boy

Wat vond jij van deze aflevering? Laat het me weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.