Review Supernatural: Out Of The Darkness, Into The Fire

SupernaturalMaar weinig series houden het zo lang vol als Supernatural. We zijn inmiddels begonnen aan het elfde seizoen van de serie en natuurlijk vraag je je dan ondertussen wel eens af of de serie nog vernieuwend en fris kan blijven. De producers beloofden ons wat meer terug naar de basis te gaan, maar kan dat in dit stadium van de serie nog?

Let op, mogelijke spoilers! 

Terug naar de basis van Supernatural klinkt fantastisch. Want hoewel ik genoten heb van – bijna – alle verhaallijnen tot nu toe, we hebben het nu wel gezien of Sam zich opoffert voor Dean en vice versa. De producers en acteurs hebben ons al laten weten dat we de broers nu eindelijk weer eens aan dezelfde kant zien vechten, net als het geval was in de eerste twee seizoenen. Maar terug naar de basis … kan dat nog wel? Sam en Dean hebben intussen te veel meegemaakt, zijn te veel ontwikkeld om nog écht terug naar de basis te kunnen. Daar lagen dan voor mij toch wel wat zorgen. Maar inmiddels hebben we de eerste aflevering gezien en weet ik weer dat ik niet hoef te twijfelen aan de schrijvers van Supernatural. Vooralsnog lijkt het erop dat Out Of The Darkness, Into The Fire een prima basis legt voor een seizoen waarin we de broers aan dezelfde kant zien staan. Het doet zelfs een beetje denken aan de aflevering Croatoan.

Het Croatoan gedeelte zit ‘m vooral in de door de Darkness geïnfecteerde mensen, die binnen niet al te lange tijd helemaal gek worden en een spoor van lijken achterlaten. Klinkt bekend toch? En net als in Croatoan is Sam het ongelukkige slachtoffer van de infectie. Nou weten we na dik tien jaar met de serie wel dat Sam het op de een of andere manier gaat overleven en de vraag is eigenlijk alleen nog hoe. Ik gok – uiteraard – op Dean, die een band lijkt te hebben met de Darkness. Het zou dus zomaar kunnen dat hij haar – ja, de Darkness is een vrouw en ja, ze adoreert Dean – vraagt om Sam te helpen om niet helemaal compleet van het padje te raken door de infectie. Een andere optie kan ik op dit moment nog niet bedenken, maar misschien weten de schrijvers on helemaal compleet te verrassen.

Maar even terug naar de Darkness die behoorlijk gek lijkt te zijn op haar held, Dean (en neem het haar eens kwalijk, heb je Jensen Ackles al eens bekeken?). Ze vertelt Dean dat ze een band hebben door de Mark of Cain en zij hem nooit pijn zal doen, maar dat ze zeker weet dat hij haar ook nooit iets aan zal doen. Behoorlijk lastig, aangezien ze toch de big bad van het seizoen is en de Winchesters het toch tegen haar zullen moeten opnemen. Ik moet zeggen dat ik erg benieuwd ben hoe deze misschien wat onvrijwillige band tussen Dean en de Darkness zich verder gaat ontwikkelen. Ik kan alleen maar hopen dat Supernatural deze verhaallijn niet na drie afleveringen afschrijft net zoals ze deden bij Demon Dean, want als ze dit goed aanpakken kan dit erg interessant zijn.

Naast een basis voor het komende seizoen was Out Of The Darkness, Into The Fire ook de aflevering waarbij Sam eindelijk eens reflecteerde op hun beslissingen de afgelopen jaren. Want – en dat wordt af en toe zelfs lichtelijk frustrerend voor fans, in ieder geval wel voor mij – Sam en Dean leren het nooit. Keer op keer offeren ze alles en iedereen op om elkaar te redden. Dit heeft geresulteerd in de dood van vele van hun vrienden, maar zelfs daarvan lijken ze niet geleerd te hebben. Net zoals het er ook na al die jaren nog niet ingaat bij Sam en Dean dat ze als team sterker zijn dan apart en dat is af en toe als kijker behoorlijk frustrerend. Je weet al bij voorbaat dat het fout gaat als de een begint met het verzwijgen van dingen voor de ander en er alleen vandoor gaat om de ander te ‘beschermen’. Maar Sam realiseerde zich nu ook ein-de-lijk dat het ‘Saving People, Hunting Things’ meer alleen ‘Hunting Things’ is geworden. Het redden van onschuldige mensen stond lange tijd op een erg laag pitje, want het redden van elkaar was de prioriteit van de Winchesters. Het lijkt er nu echter op dat de Winchesters weer terug gaan naar het familiemotto en weer hun best doen om iedereen te redden. Dus vanaf nu niet langer meer zomaar het mes van Ruby in een demon steken, maar weer ouderwetse uitdrijvingen om daadwerkelijk weer eens een poging om de persoon die bezeten wordt ook echt te redden.

Als we dus afgaan op alles wat we gezien hebben lijkt het er inderdaad op dat de serie weer meer terug gaat naar de basis, maar ondertussen wel verder gaat met de ontwikkeling van Sam en Dean. Als de serie deze lijn volhoudt en daarbij ook nog eens de verhaallijn interessant weet te houden ben ik behoorlijk tevreden en zou ook het elfde seizoen weer een zeer vermakelijk seizoen kunnen worden. We gaan het meemaken.

Wat vond jij van de seizoenspremière van Supernatural? En hoe denk jij dat Sam gered gaat worden voor de Darkness infectie? Laat het me weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.